[...] znajdować w mleku konwencjonalnym. Nie wpadajmy jednak w paranoję. Jeśli pijemy szklankę mleka dziennie, to nie mamy się czego obawiać. Jeżeli z kolei nie możesz pić mleka od krowy, wybierz opcję alternatywną, ale wybierz ją mądrze. Spójrz na skład, na ilość cukru. Posmakuj kilka rodzajów i znajdź to, które będzie ci odpowiadać najbardziej.
[...] i nieprzetworzonej żywności. Trzeba jednak poświęcić trochę czasu na czytanie etykiet i wybieranie z półek sklepowych odpowiednich produktów. Wciąż dostępna jest ogromna ilość przetworzonej żywności. Podsumowanie Ograniczenie spożywania kalorii może przynieść istotne korzyści zdrowotne. Nie dajmy się jednak zwariować. Nie musisz na siłę [...]
Większość mężczyzn rozpoczyna przygodę z kulturystyką, aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Część z nich traktuje treningi jako hobby i sposób na zdrowy styl życia, jednak pewien odsetek zaczyna osiągać progres, całkowicie oddając się stylowi życia, jakim jest kulturystyka. Często zapominają o otaczającym ich świecie. Seks stanie się wyzwaniem Dobrze [...]
Są osoby, które budzą się rano z pierwszą myślą - jeść! Są jednak również także osoby, które (najczęściej) zwlekając się z łóżka, ze zwieszoną głową stwierdzają - znów muszę zmuszać się do śniadania…? Z tyłu głowy takich osób pojawia się bardzo często pytanie... Czy trzeba jeść śniadanie? Wiele, wiele lat temu przedstawiłem polskim czytelnikom [...]
[...] tak, żeby tego uniknąć, ale potrzebna jest wiedza, rozsądek, niekiedy wsparcie specjalisty. Jakie są najczęstsze obawy związane z dietami roślinnymi? Nieodpowiednia ilość białka Ogólnie rzecz biorąc, osoby na diecie roślinnej wcale nie są narażone na niedobór białka. Białka składają się z aminokwasów, z których część nasz organizm może [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
[...] że mają one także sporo węglowodanów, co dla niektórych może być problemem. Nasiona i orzechy To kolejne doskonałe źródła białka dla wegetarian (i nie tylko). Jak wygląda ilość białka w orzechach? 100 g nerkowców - 18 g białka 100 g nasion sezamu - 23 g białka 100 g orzechów włoskich - 16 g białka 100 g pistacji - 21 g białka 100 g migdałów - [...]
Gdyby ktoś płacił mi tylko 2 gr za każdym razem, gdy słyszę to pytanie, to ten artykuł pisałbym, leżąc na hamaku na Hawajach. Rzeczywistość, jest jednak trochę bardziej prozaiczna. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to z reguły pierwsze pytanie, które słyszę od osób, którym staram się pomóc i należy do najczęściej ogólnie zadawanych pytań. Sądzę [...]
[...] szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100 g) byli o 40% mniej narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci, którzy spożywali go o połowę mniej. Podsumowanie Klucz jest jeden - należy dążyć [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
[...] kcal, zjadając kilka czekoladowych cukierków. Kiedy zaczynasz notować, widzisz, ile podjadasz, a ile zjadasz posiłków stałych, jakiej są jakości, czy zawierają odpowiednią ilość białka, czy zjadasz wartościowe produkty, czy opierasz swoje żywienie na tych przetworzonych? Widząc swoje nawyki spisane na kartce, łatwiej będzie Ci wychwycić swoje [...]
Niezależnie od tego, czy odchudzasz się dla zdrowia, czy osobistych preferencji sylwetkowych, tłuszcz na brzuchu to spore wyzwanie i jedna z pierwszych rzeczy, których chciałybyśmy się pozbyć. Obowiązkowe artykuły do przeczytania Czy koktajle proteinowe pomagają schudnąć i stracić tłuszcz z brzucha? Forma plażowa dla nastolatki - jak wyglądać [...]
Nie raz spotykamy się z prośbami o rozpisanie planu treningowego, który pozwoli na zbudowanie masy mięśniowej ektomorfikowi. Zazwyczaj wraz z prośbą widzimy, że osobnik jest zdesperowany, a przybranie każdego kilograma na masie ciała zajmuje wieki. Trening osoby, która charakteryzuje się szybkim tempem metabolicznym, powinien uwzględniać kilka [...]
[...] W jednym z wywiadów udzielonych dla portalu Generation Iron, Craig odpowiedział ile białka spożywa i z jakich produktów korzysta na co dzień, by dostarczyć odpowiednią jego ilość. Gigant zdradził, że spożywa co najmniej 1,5 g białka na kg masy ciała, czyli łatwo policzyć, że dzienna podaż wynosi 240 g protein. To naprawdę bardzo dużo białka. Ile [...]
Co ciekawe, to pytanie zadają głównie panie, dlatego odpowiadając w tym artykule, pozwolę się zwracać głównie do nich. Uwaga - artykuł będzie zawierał pewną dozę uproszczeń, celem przedstawienia tego zagadnienia, jak najszerszemu gronu Czytelników. Podsumowanie Pamiętaj, to nie miłość do węglowodanów może być problemem. To głównie źle dobrane [...]
[...] przemiany metaboliczne w naszym organizmie, które z kolei składają się z przemian anabolicznych, jak i katabolicznych. Jednostka, która charakteryzuje owe przemiany, to ilość wykorzystywanej energii w kcal. Co ważne, reakcje anabolizmu i katabolizmu występują w tym samym czasie i w warunkach optymalnych się równoważą, co sprawia, że organizm [...]
Rozstępy są to zmiany skórne, które wizualnie dają wrażenie rozchodzącej się i pękającej skóry. Główną przyczyną powstawania rozstępów są szybkie zmiany masy ciała, które powodują mocne rozciąganie tkanki skórnej. Nasza skóra zbudowana jest głównie z włókien kolagenowych i elastynowych, które nadają jej cech elastyczności i rozciągliwości. [...]
Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic. Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]
[...] korzystnym wydaje się lekkie zwiększenie ilości węglowodanów. Z tego względu zdecydowanie odradzałbym przymierzanie się w tym okresie do diety ketogenicznej. Jeśli chodzi o ilość białka, nie sądzę, aby było potrzebne tutaj jakieś ekstremum. O ile nie są drastycznie obcięte spożywane kalorie, a w żaden sposób nie powinno się tak dziać w tym [...]